En klassisk misforståelse blandt motionister er hvor meget man spiller til i en squashkamp. Efter de danske regler er spørgsmålet meget enkelt at besvare, men når folk så siger, at de har hørt noget med en anden score, må man tildels give dem ret og gribe til den lange forklaring. Et fællestræk er der dog ved alle systemerne, hvilket er at der spilles bedst af  5 sæt.

Engelsk scoring til 9

Der findes som udgangspunkt fire forskellige scoresystemer, hvoraf de to af dem bruges i Danmark. Til alle individuelle squashkampe i Danmark spilles til 9 såkaldt engelsk scoring. Dvs. at man skal have serven for at kunne score et point. Er det modstanderen der server og man selv vinder duellen, vinder man blot serven og stillingen forbliver dermed uændret. Vinderen af det foregående sæt starter med serven i det næste. I første sæt trækker man lod om serven, hvilket gøres ved at dreje ketcheren og den spiller der ikke drejer sin ketcher gætter på udfaldet af den andens. Det man gætter på er det lille logo, der er helt i bunden af squashketcheren.

Skulle stillingen blive 8-8 vælger den person der først har fået 8 om der skal spilles til 9 eller 10. Man skal således ikke nødvendigvis vinde med to overskydende, det længste et sæt kan gå er til 10. Man vil som regel vælge at spille til 10, da man ellers giver modstanderen sæt/matchbold med det samme.

Point a rally til 15

Denne form for scoring bruges i Danmark i forbindelse med doublekampe, men ellers aldrig. Man får point hver gang man vinder en duel, uanset hvem der har servet. Skulle stillingen blive 14-14 vælger den person der først fik 14 om han vil spille til 15 eller 17. Her er det ikke ligeså vigtigt hvad man vælger at spille til da begge spillere har lige langt til målet. Her handler det mere om at kende sin egen samt modstanderens psyke og vurdere det udfra dette. Mener man at man selv er en bedre spiller end modstanderen kan der være en ide i at vælge 17, da dette minimere tilfældigheden i udfaldet.

 Vinderen af det foregående sæt starter med serven i det næste. I første sæt trækker man lod om serven, hvilket gøres ved at dreje ketcheren og den spiller der ikke drejer sin ketcher gætter på udfaldet af den andens. Det man gætter på er det lille logo, der er helt i bunden af squashketcheren.

Point a rally til 11

Dette scoresystem bruges kun til PSA-turneringer. PSA er den organisation der arrangerer alle de professionelle mandlige squashturneringen verden over.

Her spilles til 11 point og man behøver ikke at have serven for at få point. Skulle stillingen blive 10-10 er systemet dog anderledes end de ovennævnte. Her spilles en såkaldt tie-break, hvilket betyder at sættet skal vindes med to overskydende. En score på 30-28 er allerede set, så det kan virkelig være nervepirrende.

Point a rally til 9

Dette system bruges bla. i den engelske og svenske liga. Man får point hver gang man vinder en duel, uanset hvem der har servet. Der skal også her vindes med to overskydende og der ses oftere overraskelser end med den traditionelle scoring. Kampene bliver også kortere, hvilket kan gøre kampene mere intense og tilskuervenlige.

Komplikationer

Det kan være svært for de mange spillere der rejser verden rundt og spiller turneringer og holdkampe, da taktikken er noget forskellig afhængig af hvilket scoresystem der bruges. Nogle mener også at den fysiske træning skal tilpasses det scoresystem man bruges, hvilket igen komplicere tingene en del for disse spillere. Alt dette er dog for omsiggribende til at behandle i denne artikel.

Alle jer danske spillere kan jo så bare glæde jer over ikke at have alle disse hovedbrud, da det danske scoresystem er meget enkelt. Nyd det mens det varer, Squashlifes teori er at dette ikke holder mange år endnu.